top of page

Inspiratie en tips voor
Mama Selfcare

Een nieuwe moeder heeft net zoveel liefde en aandacht nodig als haar pas geboren baby.

Zoveel tijd we besteden aan de voorbereiding op onze zwangerschap en bevalling, zo weinig tijd besteden wij

aan de voorbereiding van onze kraamtijd.

Love birth wisdom

SLOW DOWN en laat je ontzorgen

Image by Isi Parente

Veel liefde en warmte in je kraamtijd, dat heb jij nodig.
Als je bevallen bent, ben je letterlijk leeg en de plaats waar je baby zat is nu gevuld met lucht. Daarom is het belangrijk dat je lichaam warm blijft, je niet afkoelt en je bloedsomloop op gang brengt en de tekorten die zijn ontstaan tijdens de bevalling weer worden aangevuld.

Met verwarmende massages, helende maaltijden, zachte buikheling, belly binding, herstellende thee, kruidenmixen, stoombaden en sluitingsrituelen, haal ik de vergeten zorg en oude wijsheden weer terug voor vrouwen na de geboorte. Zodat je energie weer in balans komt. Deze liefdevolle aandacht voor jou, wordt bij je thuis uitgevoerd, wanneer jij wilt. D

 

Wanneer is Mama Selfcare voor jou?

 • Ik wil mijn kraamtijd bewust invullen

 • Ik wil mijzelf graag zo snel mogelijk beter voelen na de bevalling en goed herstellen.

 • Ik wil graag een rustmoment voor mijzelf

 • Ik wil graag verbinden met oude rituelen (ancient wisdom)

 • Ik wil goed voor mijzelf zorgen.

 • Ik wil dat mijn borstvoeding goed op gang komt

 • Ik wil graag dat mijn baarmoeder goed samentrekt, mijn vochtafvoer wordt gestimuleerd en het bloeden minder wordt en zo snel mogelijk stopt

 • Ik ben net bevallen en ik ben mezelf kwijt, wat is er met mij aan de hand?

 • Ik hou van lekker en voedzaam eten en ik weet hoe belangrijk dit is voor mijn herstel.                              

 • Ik weet dat de kraamtijd sacred is en ik deze tijd met dit kindje maar één keer kan beleven.

new mama.jpg

Kraamtijd

een periode waarin je herstelt van je zwangerschap en bevalling. Je baby ontvouwt zich langzaam in de wereld. Een fantastische intensieve tijd, waarin we leren loslaten en aanpassen.

 

De 40 dagen na je bevalling zijn zo belangrijk.

Als postnatal doula zorg ik voor

warmte, verzorging, voeding, sluiting en liefdevolle aandacht.

 

Zodat jij zoveel mogelijk in huis kunt blijven om te herstellen, te helen en te binden met je nieuwe kindje. 

 

Bevallen is een ervaring die je mind, lichaam en spirit breekt en tegelijkertijd ook heelt. Met traditionele postpartum rituelen en heling, welke doorgegeven zijn van oma op moeder op dochter, onze voorouders, wordt de ceremonie van geboorte compleet. En beschermt de net bevallen vrouw voor ziekte en vermoeidheid.

Slow down en laat je ontzorgen

Geïnspireerd door mijn eigen oma's, nederlandse tradities, chinese medicine en tijdens het volgen van de sacred postpartum summit, heb ik geleerd dat vrouwen wereldwijd de traditie hebben om goed voor zichzelf te zorgen in de periode na de geboorte.

In Nederland heet deze periode kraamtijd, het woord kraam komt van kream. Oorspr. duidde het woord een tent of tentdoek aan. In het bijzonder kreeg ook de met doeken of gordijnen afgeschermde plaats waar een bevalling plaatsvond de naam kraam. Je kwam dan op bezoek in de kraamplaats.

 

India heet deze periode the Sacred window, in China the Golden month, in Vietnam Sitting in the nest en in Engeland/Amerika Maternity period ( de tijd van de moeder).

 

Deze tijd staat bekend als een hele krachtige periode, waar je jezelf levenslang kunt helen tegen ziekten. Zoals in Ayurveda gezegd wordt, 42 dagen voor 42 jaar. Hoe je in deze periode voor jezelf zorgt, heeft impact op je gezondheid voor de volgende 42 jaar.

Is dat niet reden genoeg om deze periode jezelf helemaal 100% toe te eigenen?

Bereid deze periode voor, plan de weken na je geboorte in, al tijdens je zwangerschap.

In het bestuderen van verschillende culturen in de periode na de geboorte, zie ik de volgende 5 gebruiken door vrouwen eenduidig wereldwijd terugkomen:

 1.  Een intensieve rust periode van 30 tot 45 dagen;

 2.  Mineraal,- en collageenrijk voedsel;

 3.  Helende therapeutische aanraking, door bijvoorbeeld massage;

 4.  Omgeven door wijze en lieve vrouwen;

 5.  De moeders zijn in contact met de natuur;

 

Deze verzorging is geen luxe, maar een noodzakelijkheid!

Als wij deze 40 dagen periode sacred kunnen maken, is het voor jou een hele sterke en krachtige basis waarop jij je moederschap aan gaat met dit kindje.

 

In Mombasa zakken vrouwen al met 8 maanden zwangerschap in de kraamtijd en laten zich  ontzorgen, to slow down. Geweldig toch!

In India gebeurt hetzelfde, daar ontvangt de vrouw na 7 maanden zwangerschap een babyshower en zij gaat daarna bij haar ouders wonen, na de bevalling komen haar oma's en tantes ook om haar en haar nieuwe baby te verzorgen, zij ontvangt massages en hete baden en na 40 dagen is het feest om het nieuwe leven te vieren en keert zij gesterkt weer terug naar haar eigen leven.

 Massage, stomen, baden en binden,

dat is wat je lichaam nodig heeft in je kraamperiode.

 

Deze gebruiken, massages, stomen, baden, verwarmende voeding en het binden van je buik in de 40 dagen na de geboorte zie je in heel veel culturen wereldwijd terug, afrika, india, mexico, tailand, guatamala, marokko en zelfs in nederland, was er vroeger een absolute rustperiode van 11 dagen. Je kwam je slaapkamer (je kraam) niet uit en je werd verzorgd en ingebonden in het sluitlaken , je kreeg voedende versgetrokken kippensoep en anijs voor de borstvoeding en de baarmoeder. (Schoon)Moeder, zussen en buurvrouwen zorgde in deze periode voor jou en je gezin, kinderen gingen vaak bij een zus logeren en na 6 weken werd de kraamtijd afgesloten door het doopfeest van je baby en ging je weer naar buiten.

 

Het bewustzijn en het respect voor je lichaam in deze sacred periode breng ik terug, door de gebruiken, de heerlijke herstellende verzorging en voedzame recepten te verzamelen en toe te passen in mijn praktijk, speciaal voor jou.

Heb je vragen of wil je meer weten over je kraamperiode, neem dan contact met mij op.

Kraamtijd

 Gratis mini werkboek met

 Volg deze 10  super tips:

 •  En dan heb jij alle ruimte om te herstellen 

 • jouw focus  kan helemaal bij je kindje zijn, in deze speciale tijd van het moederschap. 

 • ik help je om een voedings,- en selfcare plan te maken

 • inclusief een voedingsplan en weekschema.

Ik bereid  je niet alleen voor op je bevalling,

maar ook op je kraamtijd.

En ik  ondersteun je om deze bijzondere energie vast te houden.

bottom of page