Geboorteverhalen

 

Je buikgevoel

Volg

 

Lees hier de geboorteverhalen van prachtige powermama's die ik heb mogen begeleiden!

Zwanger van mijn 2e dochter, zo bijzonder! 

 

Ik kom uit een behoorlijke mannenfamilie, heb zelf drie broers en zou na al 1 prachtige dochter, opnieuw een meisje krijgen. Hoe is het mogelijk, dacht ik. Nooit verwacht, en des te specialer. Zoals bij mijn eerste dochter wilde ik opnieuw proberen om thuis te bevallen en ik zou het nog beter voorbereiden met de nieuwe kennis die ik in de afgelopen jaren, mede dankzij mijn opleiding tot vitaliteitscoach, heb opgedaan.

 

Bij mijn eerste dochter wilde de ontsluiting niet vorderen, hierom ben ik gaan zoeken naar iemand of iets wat mij hierbij zou kunnen helpen. Zo kwam ik bij spinning babies (een techniek uit Amerika) en vervolgens las ik over een doula. Ik schrok in eerste instantie van de kosten, echter werd het idee dat iemand mij al tijdens de zwangerschap en met name tijdens de bevalling zou kunnen coachen, steeds aantrekkelijker. Met name omdat deze persoon mij zou kunnen helpen bij de spinning babies technieken en of een rebozo doek toepassen. Met een rebozo doek kunnen ze bijvoorbeeld je bekken proberen te kantelen als het kindje er niet goed voor ligt.

Mijn wens was om zo natuurlijk mogelijk te kunnen bevallen, thuis in bad met zo weinig mogelijk toucheren, geen pijnstilling, en mijn kindje sereen en kalm ter wereld te brengen. 

40 weken

Op 1 oktober was ik 40 weken zwanger. Al wekenlang had ik voor weeën en gezien mijn eerste dochter precies op de uitgerekende datum ter wereld kwam, werd verwacht dat dit meisje ook rond die tijd zou komen. Toch liep dat niet zo. Ik ging ver over de uitgerekende datum. Ik had allerlei scenario’s bedacht, meerdere geboorteplannen geschreven, echter dit scenario was niet de revue gepasseerd. 

De dagen die volgden waren pittig, zowel fysiek als mentaal. Meerdere keren ben ik naar de verloskundigen praktijk gereden om te kijken of ik gestript kon worden en telkens was daar de teleurstelling. Zeker omdat ik al meerdere keren dacht dat het begonnen was en mijn lichaam hier uitgeput van raakte. Toch probeerde ik positief te blijven en te dromen van mijn wensbevalling thuis in bad. Mijn doula heeft me hier ontzettend bij gesteund. Middels appjes, belletjes, bezoekjes, door positief te affirmeren en simpelweg in mij en mijn kracht te geloven. 

 

41 weken 

Zelfs toen ik op maandag, 41 weken en 6 dagen zwanger, door mijn verloskundige geadviseerd werd naar het ziekenhuis te gaan voor een CTG-scan om te kijken of alles goed is met ons kindje, stimuleerde mijn doula mij in mijn droombevalling te geloven en bij mijn gevoel te blijven. Dit werd knap lastig, gezien ik proefde dat een van mijn twee verloskundigen er minder in geloofde en het gesprek wat na de CTG-scan in het ziekenhuis volgde zo naar was. Tijdens het gesprek zouden we de scan bespreken, een echo maken en kijken wat de opties zijn. Nou aldus de gynaecoloog in opleiding, die nog niet geleerd had hoe te communiceren, was het eerste wat ze zei, dat mijn kindje in de buik wel eens dood kunnen gaan (die kans stijgt nihil). Ze adviseerde dezelfde dag nog in te willen leiden. Met tranen in mijn ogen, probeerde ik sterk te blijven en legde ik uit waarvoor we naar het ziekenhuis waren gekomen. We wilden ten eerste horen hoe het met ons kindje ging, die ik overigens volop voelde bewegen en waar ik geen enkele zorg om had. Zoals verwacht ging het met ons meisje hartstikke goed en konden we na kritisch overleg woensdag of donderdag ingeleid worden. We zouden hier later voor bellen. Eenmaal thuis, weer opnieuw hopend dat het zou beginnen, verstreken dag en nacht.

 

42 weken

Dinsdag, 42 weken zwanger, wat een stress. Mijn verloskundige zou komen om te strippen, echter moest ze naar een bevalling en de andere verloskundige lag in bed na een bevalling. “En nu?! Is er geen backup?” Nee die was er simpelweg niet. Weer was er mijn doula er die mee dacht en adviseerde te gaan wandelen. En dat hebben we gedaan. Mijn man zette zijn werk op zij, onze dochter mocht naar mijn ouders, en wij de bossen in. Heuvel op, heuvel af. Opnieuw proberen te focussen op die thuisbevalling. We hadden nog even. Ieder uur telde. De verloskundige kon ieder moment komen, mits ze klaar was. Echter streek de tijd voorbij. Mijn doula kwam om 14 uur. Na overleg met haar, hadden we besloten donderdag in te leiden. Mijn man belde het ziekenhuis en ineens konden we enkel woensdag een afspraak maken. Hij legde uit dat het niet hun keuze is, maar toch echt de keuze van ons wanneer we dat willen. We zouden later nog terug bellen. Onze doula was trots op hem. Ik vond het nu wel heel spannend worden. 

 

De druk van het ziekenhuis gaf mij (te)veel stress.. Mijn doula masseerde onderwijl mijn voeten, en voerde druk uit op de accupunctuur punten, samen wachtend op de verloskundige die nog steeds zou langs komen. Het was ondertussen 16.30. Om 17 uur ging ze naar huis en volgde een vervelend uur. Ik wist niet meer wat te doen en was radeloos. Ik wilde zo graag thuis bevallen, maar durfde er niet meer in te geloven. Om 18 uur kwam dan eindelijk mijn verloskundige. Ze sprak mij moed in en zou kijken of het strippen nu wel kon. Ik durfde het niet te geloven, en de situatie voelde vrij onwerkelijk, maar ik had 2 cm ontsluiting... Tranen stroomden over mijn wangen. Het was begonnen! Mijn verloskundige legde uit dat als ze stript, ze goed stript. Nou dat deed ze. Mijn vliezen braken, dat gebeurt blijkbaar niet vaak en de verloskundige schrok er zelf van. Na even lekker te douchen, afscheid te nemen van mijn dochter, begonnen de weeën rond 20 uur en kwam mijn doula om half 9.

 

Geboorte

Zij en mijn man hebben mij er zowel mentaal als fysiek doorheen geholpen. Ik heb letterlijk aan de armen van mijn doula gehangen terwijl zij mij masseerde, regelmatig water gaf en bemoedigende woorden toe sprak. We waren echt een team met drieën! En om 2.51 werd ons dochtertje dan echt zoals we gewenst hadden, thuis in bad, met kaarsjes en rustgevende muziek aan, ter wereld gekomen! 

 

Ik ben dankbaar en trots op mezelf en mijn man dat we erin zijn blijven geloven en de druk van buitenaf hebben durven weerstaan. Dankbaar voor onze verloskundigen en mijn geweldige doula. De keuze voor mijn doula is het dan ook dubbel en dwars waard geweest! 

 

  Derde kindje

Toen ik in verwachting was van mijn derde kindje besloot ik een doula te zoeken ter ondersteuning in mijn zwangerschap en bevalling. Het kennismakingsgesprek met Monique ging heel goed en ik koos al snel voor haar. Het mooie aan Monique vind ik ook dat ze erg professioneel is en tegelijkertijd ook gevoelig en spiritueel. Dat vond ik een mooie combinatie want het gevoelige sprak mij natuurlijk aan en de professionaliteit sprak mijn man aan. Perfecte combi dus :-)

 

Tijdens de zwangerschap is Monique meerdere malen bij ons thuis geweest. We bespraken mijn wensen voor de bevalling en wat ik van Monique verwachtte. Ik vond het altijd erg fijn als ze er was.

41 weken & geboorte

Toen uiteindelijk met 41 weken mijn vliezen braken zag ik dat ze in het vruchtwater had gepoept. Ik moest dus gelijk naar het ziekenhuis.

 

Ze wilden me dus alsnog inleiden om het vlotter te laten gaan. Dit wilde ik niet. En Ik ben ervan overtuigt dat mede dankzij Monique haar aanwezigheid, ze mij toch de tijd hebben gegeven om de natuur haar gang te laten gaan. Daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor. Na een uur onder te douche te hebben gestaan met mijn eigen muziek, zakte ik in mijn bubbel en koos mij lijf ervoor toch door te zetten en heb ik een natuurlijke bevalling kunnen hebben en is mijn dochter vanzelf gekomen, zonder wee-opwekkers, zoals ik graag wilde.

Tijdens de heftige weeën gaf Monique me tegendruk op mijn rug en hielp ze mij met ademhalingstechnieken. Onze dochter verraste iedereen, want ze bleek tijdens de geboorte een sterrenkijkertje te zijn. Wat was ik gelukkig toen ze uiteindelik op mijn buik lag. Ondanks dat ik niet in bad heb kunnen bevallen, omdat onze dochter in het vruchtwater had gepoept, heb ik een bevalling gehad waar ik heel positief op kan terugkijken.

Na de bevalling is Monique nog meerdere malen bij mij thuis geweest. Ze gaf me heerlijke massages en bracht elke keer overheerlijke gezonde maaltijden mee. Zo fijn dat ik dan niet na hoefde te denken over het avondeten! 

 

Als afsluiting van een mooie periode van zwanger zijn en bevallen, heeft Monique bij mij het sluitingsritueel gedaan. Samen met mijn zussen en mijn nicht heb ik op een bijzondere manier deze fase van mijn leven gesloten. Om vervolgens weer open te staan voor de volgende fase die voor de deur staat.

Moeder zijn, vrouw zijn, maar vooral ook mezelf zijn. En dat gaat me momenteel goed af. 

 

Ik ben erg dankbaar dat ik Monique had in deze bijzondere maar ook zware tijd.

Ik zou het ook alle vrouwen gunnen. Dankjewel lieve Monique